Is schrijven en lezen een belemmering tijdens je werk?

Leer omgaan met dyslexie!

Student met boek

Dyslexie kenmerken bij volwassenen

Dyslexie is meer dan moeite hebben met lezen en schrijven! Veel volwassenen hebben nooit gedacht aan het feit dat ze wel eens dyslectisch kunnen zijn, tot het moment dat iemand in hun omgeving het benoemt. Of hun kind wordt getest en blijkt dyslectisch te zijn en ze herkennen ineens van alles bij hun zelf. Er kan dan terug worden gedacht aan de moeite die het bijvoorbeeld altijd heeft gekost/of nog kost op school en op het werk.

Maar zelfs volwassen met dyslexie kunnen nog leren omgaan met dyslexie en het kan je zeker helpen in jouw functioneren, zowel privé als tijdens je werk.

pen

Waarom OZC Cascade

Onderzoek

Na onderzoek en eventueel een diagnose wordt een zorgplan opgesteld met de doelen waar we samen aan gaan werken.

Persoonlijke begeleiding

Begeleiding door één van onze orthopedagogen of psychologen

Dyslexie op de werkvloer

Wij geven handvatten die jij kan toepassen tijdens je werk

Tevredenheidscijfer 9+

Onze diensten worden als zeer positief ervaren door cliënten, ouders en scholen. Wij hebben korte lijntjes met de scholen. 

Dyslexie en werk

Eigenlijk weet je wel dat er iets aan de hand is, maar wat jou belemmert is misschien niet helder. Waarschijnlijk vind je dat je gewoon wat harder moet werken. Ondanks dat je vaak moe bent en geen energie over hebt voor de leuke dingen in het leven.

Je zou graag die ene opleiding doen, maar het kost je gewoon te veel energie. Je had gehoopt op promotie maar die ging uiteindelijk toch naar een ander. 

Het kan allemaal duiden op dyslexie. Soms komt het zover dat er op je werk twijfels zijn over je functioneren en dat ontslag het gevolg is.

Maar ook in je privéleven kunnen er situaties zijn waarbij het niet lekker gaat.  Regelmatig wordt er van je verwacht dat je iets snel kan lezen of opschrijven. Via uitvluchten weet je dan meestal wel tijd te winnen om mensen het maar niet te laten merken dat je er moeite mee hebt. Dit levert veel spanningen op.

Herken jij je in het verhaal van dyslexie en werk? Dyslexie als volwassenen? Laat het bij ons onderzoeken en wij helpen je graag verder.

Klik op de afbeelding om de video te bekijken

Ons aanbod

Onderwijs Zorg Centrum Cascade is gespecialiseerd in diagnostiek en behandelen van
dyslexie bij kinderen, jongeren en volwassenen. 

Herken jij de dyslexie kenmerken bij jouw kind? Wij helpen jullie graag.

Wil jij meer grip op letters en woorden, maar bijvoorbeeld ook op huiswerk? Wij bieden dyslexie behandelingen en studiebegeleiding.

Dyslexiebehandelingen volwassenen

Om zeker te weten dat dyslexie een belemmering voor jou is tijdens het werk, kunnen we vooraf een onderzoek afnemen. Je kan ook alleen voor dyslexiebehandelingen voor volwassenen bij ons terecht. Tijdens de behandelingen bespreken we je hulpvraag en maken we een plan op maat.

We noemen een aantal stappen die we tijdens het dyslexietraject behandelen:

 • Iedere week kom je 45 minuten naar de praktijk waar we werken aan lees- en spellingsproblemen.
 • Psycho-educatie; er wordt aandacht gegeven aan de psychologische bijeffecten zoals faalangst en verminderd zelfvertrouwen.
 • Het trainen van de hersenen, het bieden van alternatieve leer-, lees- en schrijfstrategieën en het verleggen van de focus naar de eigen talenten.

Na het volgen van behandelingen kan je weer geloven in jezelf en je beter privé en op de werkvloer redden.

pennenbakje

Dyslexie volwassenen en studeren

Je wilt weer graag een studie oppakken? Of er wordt verwacht dat je met regelmaat deelneemt aan scholingen? Maar hoe pak je dit aan en zeker wanneer je als volwassene last hebt van dyslexie.

Niet iedereen leert op dezelfde manier. Maar welke leerstijl past bij jou? Bij OZC Cascade bieden we de mogelijkheid om te ontdekken op welke manier je het beste leert. Dit kan door de afname van de leervoorkeuren test: de MILS (Meervoudige Intelligentie LeerStrategieën).

Door deze test krijg je inzicht hoe je het beste en het makkelijkste leert. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat iemand hoog scoort op tekstverwerken en snel leert uit een boek, maar een lage auditieve score heeft. Hierdoor pak je dus minder op van de instructie die de leerkracht/ docent geeft en uit gesproken teksten.

Hoe werkt MILS?

 • Het MILS onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.
 • Na het onderzoek wordt de uitkomst uitgebreid toegelicht en wordt er gekeken naar wat de best werkende leerstrategie voor jou.
 • De MILS coach beveelt passende hulpmiddelen aan.
 • Aan het eind van de sessie wordt er een persoonlijk verslag opgesteld.

Wat kan je bereiken met MILS:

 • Meer zelfvertrouwen.
 • Betere concentratie op school.
 • Focus bij het maken van huiswerk of toetsen.
 • Gedegen studie aanpak.
 • Betere studieresultaten.

Voor werkgevers

Wil je meer uit je dyslectische werknemers halen? Wil je je medewerkers motiveren en voorkomen dat ze ziek thuis komen te zitten? Neem dan contact op voor de mogelijkheden van een op maat gemaakte training.

Meer informatie over dyslexie bij een werknemer en o.a. vergoedingen voor de werkgever zie de folder ‘Een werknemer die dyslectisch is’.

Vertelt over dyslexiebehandeling en werk

Onze blogs

Keurmerken & aangesloten partners

Zij gingen je voor

Een praktijk vinden waar ik als een volwassen persoon getest kon worden op dyslexie was geen gemakkelijke zoektocht. Bij OZC Cascade ben ik hartelijk ontvangen. Toen er eenmaal dyslexie geconstateerd was, vond ik het wel moeilijk om de situatie te accepteren. Voor de acceptatie heb ik uitgebreid kunnen spreken met Annemieke. Wat het verder zou inhouden en wat het traject zou zijn, werd duidelijk uitgelegd. Wekelijks heb ik de trainingen ervaren als fijne en nuttige trainingen. Elke training merkte ik dat ik vooruit ging. Ook mocht ik zelf aangeven waar ik moeite mee had op mijn werk en dan werd daar extra aandacht aan besteed. Dit was ook geen probleem. Ik heb de trainingen met voldoening kunnen afronden. Mocht ik nog vragen en of training nodig hebben, kan ik altijd even bellen.
Aline
Dyslexiebehandelingen
Ik ben als volwassene met dyslexiebegeleiding begonnen. Je krijgt goede hulp. Ik ben er tot nu toe erg tevreden over. Het is een aanrader om hulp te vragen als je met dyslexie te maken hebt en als je hiermee vastloopt op je werk.
Daan Visser
Dyslexiebehandelingen (volwassene)
Onze zoon heeft eerst de MILS test en daarna de cursus ‘Snel leren is leuk leren’ gevolgd. Hieruit kwamen nuttige tips over zijn manier van leren. Hoewel hij het eerst best lastig vond om zijn leergedrag aan te passen, heeft hij er nu, na veel oefenen zeker profijt van. Het leren gaat echt vlotter en het geleerde blijft beter hangen. Ook de bijlessen Wiskunde bij Cascade vond onze zoon zelfs leuk. Hij kon goed met dhr. Nijkamp overweg. En dat voor iemand die echt een hekel aan wiskunde had. Vervolgens heb ikzelf, als ouder, de MILS test ook gemaakt. Een leven lang iedere dag iets leren is leuk, maar dat wil ik dan wel zo effectief mogelijk doen. Momenteel volg ik een cursus welke zowel met boek als ook deels via video’s gedaan kan worden. Uit de MILS test kwam dat dit in mijn geval goed zou werken, en dat merk ik nu inderdaad.”
William (vader)
MILS test
Is dyslexie een belemmerende factor tijdens je werk?

OZC Cascade kan je helpen hier beter grip op te krijgen.