Kinderpsychologie Kampen
Onderwijs Zorg Centrum Cascade

Wij zijn dé specialist in kinderpsychologie in Kampen en bieden alle zorg onder één dak rondom emotionele-, ontwikkelings- en of gedragsproblemen. 

Een meisje met ophalende schouders en vragend gezicht
Onze enthousiaste orthopedagogen en psychologen geven jezelf of je kind weer grip op de thuis-, school- of werkomgeving

Kinderpsycholoog Kampen, wanneer neem je de stap?

Als ouder kan je merken dat je kind problemen ondervindt en worstelt in bepaalde situaties problemen. Je kind zit niet lekker in zijn vel, maar kan niet altijd goed onder woorden brengen wat er precies aan de hand is. Wat je ook probeert, niks lijkt te helpen. Hoe bepaal je of het nodig is om een kinderpsycholoog of orthopedagoog in te schakelen om je kind verder te helpen? Daarbij kan het ook een drempel zijn om de eerste stap te zetten.

Als één of meer van onderstaande punten herkenbaar zijn, kan je hiervoor actie ondernemen om professionele hulp in te schakelen voor jouw kind. Een kinderpsycholoog in Kampen kan jullie daarbij helpen.

Komen jullie samen niet verder en loopt je kind vast? Dan is het belangrijk om vroegtijdig hulp in te zetten en kan een kinderpsycholoog in Kampen bij OZC Cascade de oplossing zijn. Bij OZC Cascade werken o.a. kinderpsychologen en orthopedagogen. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden, ook kan er onderzoek afgenomen worden. Dit kan vanuit onze behandellocatie in Kampen. Ook zijn wij te vinden in Emmeloord en Zwolle. 

wachtkamer met vader en kinderen

Kinderpsychologie Kampen, alle zorg onder één dak

Vaak is er niet één hulpvraag, maar speelt er meer. Dan is het fijn om alle benodigde zorg onder één dak te vinden. Onze orthopedagogen en kinderpsychologen bieden onder andere hulp aan kinderen met:

Staat jouw hulpvraag niet in het rijtje en woon je in de regio Kampen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij staan klaar om naar jouw situatie te luisteren en je passend advies te geven.

Kinderpsycholoog Kampen. Wat kunnen wij voor jou en jouw kind betekenen?

Wij bieden kindertherapie (of jeugdtherapie) aan voor kinderen in de leeftijd van 6 t/m 17 jaar. 

Ook kan je bij ons terecht voor ouderbegeleiding. 

mannetje met loep

Onderzoek afnemen Kampen

Bij OZC Cascade verrichten we diverse onderzoeken om te bepalen welke begeleiding het meest geschikt is voor je kind. Een kinderpsycholoog brengt tijdens een psychologisch onderzoek de ontwikkeling en het gedrag van jouw kind in kaart gebracht. 

Zo kan het onderzoek inzicht geven waar klachten vandaan komen en hoe je kind het beste geholpen kan worden, zodat de aanpak thuis en op school beter afgestemd kan worden op de behoeften van je kind. Indien nodig kan er ook een diagnose gesteld worden. 

Bij OZC Cascade bieden we verschillende onderzoeken aan, zoals: 

Benieuwd naar de onderzoek die we bieden op het gebied van Kinderpsychologie in Kampen? Neem een kijkje op de pagina onderzoeken voor een uitgebreid overzicht van de onderzoeken die we bij OZC Cascade kunnen uitvoeren.  

Behandeling en begeleiding vanuit Kampen

Ouder en kind aan tafel
Getekende blije familie

Ouderbegeleiding Kampen

Het kan moeilijk zijn om te achterhalen of je kind zich niet goed voelt, omdat dit vaak niet tot uiting komt in woorden, maar in gedragingen. Je merkt dat je kind anders reageert of gedrag vertoont en je maakt je zorgen. Het is niet alleen vervelend voor het kind zelf, maar het heeft ook effect op de omgeving, zoals het gezin of school.

Als ouder wil je graag helpen, maar soms weet je niet goed hoe. Daarom is samenwerking met ouders tijdens de behandeling van groot belang. Ouderbegeleiding in Kampen kan hierbij helpend zijn en een positieve invloed hebben op de behandeling. Tijdens ouderbegeleiding in Kampen krijg je als ouder informatie en uitleg over bijvoorbeeld een eventuele diagnose en krijg je handvatten om de opvoeding beter af te stemmen op je kind.

Hoe meer inzicht ouders krijgen, hoe beter zij in staat zijn om hun kind te helpen. Ook is er ruimte het bespreken van zorgen en het stellen van vragen. 

Iedere ouder wil tenslotte dat zijn of haar kind zich gelukkig is! 

Samenwerking scholen in Kampen

Je kind brengt het grootste deel van de week door op school. Het kan zijn dat de problemen die worden ervaren niet beperkt blijven tot thuis, maar ook op school tot uiting komen.

Bij OZC Cascade in Kampen hebben we deskundigheid op zowel het gebied van onderwijs als in de jeugdzorg. Dit maakt dat onze orthopedagoog of kinderpsycholoog passend advies en begeleiding kan geven (die naast de thuisomgeving) ook toepasbaar is op school. Denk hierbij bijvoorbeeld aandacht- en concentratieproblemen, gedragsproblemen, ADHD of autisme.

In sommige gevallen kan een schoolobservatie waardevol zijn of overleg met de leerkracht of intern begeleider. Bij OZC Cascade hebben wij korte lijntjes en werken de orthopedagogen en kinderpsychogen in Kampen nauw samen met de scholen.   

Een rugzak
Kinderpsycholoog Kampen, waarom kiezen voor OZC Cascade?

Onderzoek &
behandelingen

Op het gebied van emotionele, ontwikkelings- en/of gedragsproblemen

Locatie in het centrum
van Kampen

De zorg kan dichtbij de thuis- en schoolomgeving geboden worden. Ook locaties in Zwolle en Emmeloord.

Vergoeding mogelijk
Kampen

Vergoeding vanuit de Jeugdzorg mogelijk voor Regio IJsselland (o.a. Kampen en Zwolle), Steenwijkerland, Epe, Hattem en Heerde.

Snel aan de slag!
Korte wachtlijst

Wij schakelen snel en streven ernaar om te werken met een korte wachtlijst. Momenteel is de wachttijd ongeveer 2 tot 3 maanden.

Kinderpsycholoog bij ADHD of ADD

Bij OZC Cascade in Kampen kunnen wij onderzoek afnemen en begeleiding bieden wanneer er een vermoeden is dat een kind ADHD of ADD heeft. ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, een aandoening die wordt gekenmerkt door aandachtsproblemen en hyperactiviteit. Wanneer er geen sprake is van hyperactiviteit, wordt het ADD genoemd.

Naast aandacht – en concentratieproblemen kunnen bij ADHD de volgende symptomen aanwezig zijn:    

Meisje met de handen in het haar, overziet het niet

Hoe ziet een ADHD onderzoek of behandeltraject eruit? Bij OZC Cascade in Kampen bestaat het onderzoek naar ADHD of ADD uit een intakegesprek en twee dagdelen onderzoek. Op basis hiervan wordt een diagnostiekverslag opgesteld dat tijdens een adviesgesprek wordt besproken. Na deze stap kan er gestart worden met een behandeltraject dat uit meerdere onderdelen kan bestaan. 

Bij de start van het behandeltraject wordt de hulpvraag in kaart gebracht, zodat er een op maat gemaakt plan kan worden opgesteld. De behandeling omvat ook de betrokkenheid van de thuisomgeving en biedt de mogelijkheid voor ouderbegeleiding bij ADHD. Daarnaast kan ook de school van het kind bij het behandeltraject betrokken worden. De kinderpsycholoog of orthopedagoog kan adviezen geven die zowel in de thuisomgeving als in de schoolomgeving toepasbaar zijn. 

Tijdens de behandeling wordt er ook aandacht gegeven aan psycho-educatie. Zo helpen wij je kind omgaan met AD(H)D, zodat hij of zij in het dagelijks leven zo goed mogelijk kan functioneren.

Kinderpsycholoog Autisme

Ouders van kinderen met autisme (ook wel ASS genoemd) zijn zich vaak al op jonge leeftijd bewust van de unieke manier waarop hun kind zich ontwikkelt. Naarmate hun kind ouder wordt en naar de basisschool gaat kunnen de verschillen in sociale vaardigheden en communicatiepatronen tussen het kind en zijn of haar leeftijdsgenoten duidelijker worden. Kinderen met autisme hebben vaak een bijzondere manier van denken en een perceptie van de wereld om hen heen. Dit kan leiden tot uitdagingen in hun communicatie en sociale interacties met anderen. Bij ouders kunnen er vragen spelen, zoals; hoe kan je zien of je kind autisme heeft en wat autistische trekjes? 

Een aantal symptomen van autisme kunnen zijn: 

Mijn kind heeft mogelijk autisme, wat nu? Dan kan een orthopedagoog of kinderpsycholoog van OZC Cascade Kampen ingeschakeld worden voor onderzoek en/of begeleiding. Een vroegtijdige erkenning of een diagnose en daarbij passende interventies kunnen een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van een kind. De orthopedagoog of kinderpsycholoog geeft aandacht aan psycho-educatie en ouderbegeleiding. Ook wordt de school (indien gewenst) betrokken. Het is belangrijk dat je kind en zijn/haar omgeving begrijpt wat autisme is, het kan accepteren en ermee leert om te gaan.

Elk kind met autisme is uniek met zijn of haar eigen sterke punten en uitdagingen. Met de juiste ondersteuning en begrip kunnen kinderen met autisme zich ontwikkelen en floreren op hun eigen manier. Bij OZC Cascade helpen we jouw en je kind daarbij graag! 

Kinderpsychologie Kampen, onze werkwijze

Ben jij op zoek naar een goede kinderpsycholoog in Kampen voor kindertherapie? Bij OZC Cascade kan je terecht voor onderzoek en behandeling.

Kindertherapie of Jeugdtherapie wordt altijd op maat geboden. Tijdens het intake gesprek brengt de kinderpsycholoog de hulpvraag in kaart. Vervolgens wordt er een zorgplan opgesteld, waarin ook de behandeldoelen worden opgenomen. Het behandeltraject kan bestaan uit het afnemen van onderzoek en/of begeleiding.

Hoe gaat het proces van aanmelding? 

Bij OZC Cascade in Kampen hebben we een breed aanbod en zijn er vele mogelijkheden op het gebied van kinderpsychologie. Heb je vragen en staat jouw antwoord er niet tussen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op en te bespreken hoe we jouw kind kunnen ondersteunen. 

Vergoeding kinderpsychologie Kampen

Mijn kind gaat gebruik maken van kindertherapie en jeugdtherapie, maar is er recht op een vergoeding? Het hangt  van de gemeente af of je aanspraak kunt maken op vergoeding via de jeugdzorg. Deze afspraken verschillen per gemeenten/regio:

Wil je meer weten over de vergoeding van kinderpsychologie en jeugdpsychologie? Neem dan contact met ons op. Of meld je aan via het aanmeldformulier op onze website.

Behandellocatie in het centrum van Kampen

Op zoek naar een psycholoog in Kampen?

OZC Cascade heeft 3 behandellocaties. Kom je uit Kampen en omstreken? Dan kan je terecht op onze nieuwe behandellocatie in het midden van het centrum in Kampen. Je kunt ons vinden aan de Nieuwe Markt 18. 

Wil je langskomen op onze behandellocatie in Kampen? Dan ben je van harte welkom! Om ervoor te zorgen dat we tijd en aandacht hebben om je te ontvangen en vragen te beantwoorden, vragen we je vriendelijk om eerst een afspraak te maken. Het kan voorkomen dat we niet aanwezig zijn, omdat we bijvoorbeeld op bezoek zijn bij een school.  

Je kunt telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen om een afspraak te nemen. 

Zorgthema's voor kinderen en jeugd in Kampen

OZC Cascade biedt naast jeugd- en kinderpsychologie in Kampen hulp bij en aan:

meisje met loep

Veelgestelde vragen kinderpsychologie in Kampen

OZC Cascade streeft ernaar om te werken met een korte wachtlijst. Momenteel is de wachttijd tot het intakegesprek ongeveer 2 tot 3 maanden.

Psychologische zorg voor kind en jeugd wordt tot 18 jaar vergoed vanuit de Jeugdwet. Om hiervan gebruik te kunnen maken is er een verwijzing nodig, zodat er een indicatie bij de gemeente aangevraagd kan worden. Een verwijzing kan via CJG (Centrum Jeugd en Gezin) of via de huisarts.

Om in aanmerking te komen voor vergoede zorg vanuit de jeugdzorg behandelen wij kinderen van 6 t/m 17 jaar. 

Al onze psychologen of orthopedagogen zijn geregistreerd in het BIG-register of het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). Dit betekent dat zij bekwaam zijn om in de Jeugdzorg te werken. Daarnaast zijn wij aangesloten bij het NVO. Onze orthopedagogen en psychologen volgen regelmatig scholing om kennis te vergroten en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. 

Onze blogs

Keurmerken & aangesloten partners

Zij gingen je voor

Ze zijn erg vriendelijk bij OZC Cascade. Mijn zoon voelde zich erg op zijn gemak.
Moeder van Rick
Kindertherapie
Prettige samenwerking met Cascade voor ouders en scholen. Snelle inzet van hulp en doorverwijzing, met altijd korte lijnen in de communicatie.
Marjan van den Beld
Intern begeleider, Engelenberg school
Netjes en snel geholpen door OZC Cascade.
Moeder (anoniem)
Jeugdtherapie

Heeft jouw kind hulp en ondersteuning nodig in de regio Kampen?

Wij helpen je graag, zodat jij een keuze kan maken wat het best bij jou en je kind past!