Onderwijs Zorg Centrum Cascade
Kinderpsychologie Zwolle

In Zwolle en omgeving bieden wij alle zorg onder één dak op het gebied van emotionele-, ontwikkelings- en of gedragsproblemen. 

Een meisje met ophalende schouders en vragend gezicht
Onze enthousiaste orthopedagogen en psychologen geven jezelf of je kind weer grip op de thuis-, school- of werkomgeving

Kinderpsychologie Zwolle, wanneer neem je de stap?

Het kan voorkomen dat je als ouder merkt dat je kind vastloopt in bepaalde situaties en niet goed in zijn of haar vel zit. Kinderen kunnen moeite hebben om goed onder woorden te brengen wat er precies aan de hand is. Als ouder kan je je machteloos voelen. Je probeert van alles, maar niets lijkt te helpen. Je vraagt je af wanneer het moment is om professionele hulp in te schakelen van een orthopedagoog of kinderpsycholoog.

Als je één of meerdere signalen herkent, kan het verstandig zijn om actie te ondernemen, op zoek naar een kinderpsychologie in Zwolle die jouw en je kind kan ondersteunen. 

Loopt je kind vast en zijn jullie samen zoekende naar de beste vervolgstappen? Dan kan het verstandig zijn om de hulp in te schakelen van een orthopedagoog of kinderpsycholoog. Bij OZC Cascade in Zwolle helpen wij jou en je kind graag samen verder. Wij bieden alle zorg onder één dak op het gebied van emotionele problematiek, gedragsproblemen en ontwikkelingsproblemen. Afhankelijk van de hulpvraag kan er onderzoek afgenomen worden. Ook zijn er vele behandelmogelijkheden. Voor professionele hulp van een orthopedagoog of kinderpsychologie in Zwolle kan je terecht op onze behandellocatie in Zwolle. Ook zijn wij te vinden in Kampen en Emmeloord.

wachtkamer met vader en kinderen

Kinderpsychologie Zwolle, alle zorg onder één dak

Het komt vaak voor dat er meerdere hulpvragen zijn. Dan is het fijn om alle zorg onder één dak te vinden. Bij onze orthopedagogen en kinderpsychologen in Zwolle kan je onder andere terecht voor:

Staat de hulpvraag waar je naar opzoek bent er niet tussen? En woon je in Zwolle of ergens anders in de omgeving van regio IJsselland? Dan kan je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij staan voor je klaar en geven graag passend advies voor de situatie van jouw en je kind. Iedere situatie is tenslotte uniek!  

Kinderpsychologie Zwolle. Wat kunnen wij voor jou en jouw kind betekenen?

Wij bieden kindertherapie (of jeugdtherapie) aan voor kinderen in de leeftijd van 6 t/m 17 jaar. 

Ook kan je bij ons terecht voor ouderbegeleiding. 

mannetje met loep

Onderzoek afnemen Zwolle

Bij OZC Cascade kunnen verschillende onderzoeken afgenomen worden om te bepalen welke aanpak het meest geschikt is voor jouw kind. Dit wordt gedaan door een orthopedagoog of kinderpsycholoog in Zwolle.

Het onderzoek kan helpen om inzicht te krijgen in de oorzaken van eventuele klachten en hoe jouw kind het beste geholpen kan worden. Zo kan de aanpak thuis en op school afgestemd worden op de specifieke behoeften van jouw kind. Ook is er een mogelijkheid (indien gewenst) voor het stellen van een diagnose. 

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden die er zijn op het gebied van onderzoeken en kinderpsychologie Zwolle? Kijk dan op onze pagina onderzoeken. Hier vind je compleet overzicht van het aanbod bij OZC Cascade. 

Behandeling en begeleiding vanuit Zwolle

Ouder en kind aan tafel
Getekende blije familie

Ouderbegeleiding Kinderpsychologie Zwolle

Soms kan het als ouder lastig zijn om erachter te komen wat de oorzaak is, waardoor je kind zich niet goed in zijn/haar vel voelt. Kinderen uiten zich niet altijd in woorden, je kan dit ook merken in het gedrag. Het kan zijn dat je kind zich anders gedraagt of reageert op situaties. Dit kan in de thuissituatie spelen, maar ook op school. Ook kan het impact hebben op jullie als gezin. 

Je maakt je zorgen als ouder en wilt je kind graag helpen, maar hoe?
Als praktijk, gespecialiseerd in Kinderpsychologie, kunnen wij ouders hierbij goede ouderbegeleiding geven. Tijdens de ouderbegeleiding vanuit de praktijk Kinderpsychologie Zwolle ontvang je alle informatie, krijg je uitleg en krijg je handvatten. Dit kan bijvoorbeeld gaan over hoe je de opvoeding af kan stemmen op de situatie en het gedrag van je kind. Er is ruimte voor een luisterend oor en het stellen van vragen aan de kinderpsycholoog of orthopedagoog. 

Samenwerking met ouders is tijdens de behandeling erg belangrijk. Hoe meer inzicht ouders krijgen, hoe beter zij in staat zijn om hun kind te helpen.

Iedere ouder wil tenslotte dat zijn of haar kind zich gelukkig is! 

Samenwerking scholen in Zwolle

Kinderen brengen het grootste deel van de week door op school. Grote kans dat de problemen die worden ervaren niet alleen thuis spelen, maar ook op school. Een goede afstemming en samenwerking met de school is erg belangrijk!

Bij OZC Cascade in Zwolle hebben we expertise op het gebied van onderwijs en in de jeugdzorg. Deze unieke combinatie maakt dat onze orthopedagoog of kinderpsycholoog in Zwolle passend advies kan geven dat ook toegepast kan worden op school. 

Dit kan bijvoorbeeld zijn als je kind vastloopt op sociaal/emotioneel gebied of wanneer er sprake is van aandacht- en concentratieproblemen, gedragsproblemen, ADHD of autisme. OZC Cascade heeft korte lijntjes met de scholen in Zwolle!

Voor ieder kind wordt een plan op maat gemaakt. Er wordt (afhankelijk van de hulpvraag) samengewerkt met de leerkracht of intern begeleider. Ook kan het in sommige situaties nodig zijn om een schoolobservatie uit te voeren. De orthopedagoog of kinderpsycholoog komt dan op de school van je kind. Tijdens het traject van onderzoek en/of begeleiding bespreekt de behandelaar samen met ouders wat er nodig is om je kind goed te kunnen helpen. 

Een rugzak
Kinderpsychologie Zwolle, waarom kiezen voor OZC Cascade?

Korte lijntjes

Wij hebben korte lijntjes met ouders en werken nauw samen met jeugdzorgconsulten, scholen en andere betrokken hulpverleners.

Behandellocatie in Zwolle

De zorg kan dichtbij de thuis- en schoolomgeving geboden worden. Ook behandellocaties in Kampen en Emmeloord.

Vergoeding mogelijk

Vergoeding vanuit de Jeugdzorg mogelijk voor o.a. Regio IJsselland en Steenwijkerland, Midden IJssel Oost Veluwe.

Korte wachtlijst

Wij schakelen snel en streven ernaar om te werken met een korte wachtlijst. Momenteel is de wachttijd ongeveer 2 tot 3 maanden.

Kinderpsychologie bij ADHD of ADD

Heb je het vermoeden dat je kind ADHD of ADD heeft? Dan kunnen we bij OZC Cascade, Kinderpsychologie Zwolle, onderzoek afnemen en begeleiding bieden. ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, een aandoening die wordt gekenmerkt door aandachtsproblemen en hyperactiviteit. Als er geen sprake is van hyperactiviteit, wordt het ADD genoemd.

Naast aandacht – en concentratieproblemen kunnen bij ADHD de volgende symptomen aanwezig zijn:    

Meisje met de handen in het haar, overziet het niet

Hoe ziet een ADHD onderzoek of behandeltraject eruit? Bij OZC Cascade in Zwolle bestaat het onderzoek naar ADHD of ADD uit een intakegesprek en twee dagdelen onderzoek. Op basis hiervan wordt een diagnostiekverslag opgesteld dat tijdens een adviesgesprek wordt besproken. Na deze stap kan er gestart worden met een behandeltraject dat uit meerdere onderdelen kan bestaan. 

Bij de start van het behandeltraject wordt de hulpvraag in kaart gebracht, zodat er een op maat gemaakt plan kan worden opgesteld. De behandeling omvat ook de betrokkenheid van de thuisomgeving en biedt de mogelijkheid voor ouderbegeleiding bij ADHD. Daarnaast kan ook de school van het kind bij het behandeltraject betrokken worden. De kinderpsycholoog of orthopedagoog kan adviezen geven die zowel in de thuisomgeving als in de schoolomgeving toepasbaar zijn. 

Tijdens de behandeling wordt er ook aandacht gegeven aan psycho-educatie. Zo helpen wij je kind omgaan met AD(H)D, zodat hij of zij in het dagelijks leven zo goed mogelijk kan functioneren.

Kinderpsychologie voor Autisme

Ouders van kinderen met autisme (ook wel ASS genoemd) zijn zich vaak al op jonge leeftijd bewust van de unieke manier waarop hun kind zich ontwikkelt. Naarmate hun kind ouder wordt en naar de basisschool gaat kunnen de verschillen in sociale vaardigheden en communicatiepatronen tussen het kind en zijn of haar leeftijdsgenoten duidelijker worden. Kinderen met autisme hebben vaak een bijzondere manier van denken en een perceptie van de wereld om hen heen. Dit kan leiden tot uitdagingen in hun communicatie en sociale interacties met anderen. Bij ouders kunnen er vragen spelen, zoals; hoe kan je zien of je kind autisme heeft en wat autistische trekjes? 

Een aantal symptomen van autisme kunnen zijn: 

Mijn kind heeft mogelijk autisme, wat nu? Dan kan een orthopedagoog of kinderpsycholoog van OZC Cascade Zwolle ingeschakeld worden voor onderzoek en/of begeleiding. Een vroegtijdige erkenning of een diagnose en daarbij passende interventies kunnen een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van een kind. De orthopedagoog of kinderpsycholoog geeft aandacht aan psycho-educatie en ouderbegeleiding. Ook wordt de school (indien gewenst) betrokken. Het is belangrijk dat je kind en zijn/haar omgeving begrijpt wat autisme is, het kan accepteren en ermee leert om te gaan.

Elk kind met autisme is uniek met zijn of haar eigen sterke punten en uitdagingen. Met de juiste ondersteuning en begrip kunnen kinderen met autisme zich ontwikkelen en floreren op hun eigen manier. Bij OZC Cascade helpen we jouw en je kind daarbij graag! 

Kinderpsychologie Zwolle, onze werkwijze

Ben jij op zoek naar een goede kinderpsycholoog in Zwolle voor kindertherapie? Bij OZC Cascade kan je terecht voor onderzoek en behandeling.

Kindertherapie of Jeugdtherapie wordt altijd op maat geboden. Tijdens het intake gesprek brengt de kinderpsycholoog de hulpvraag in kaart. Vervolgens wordt er een zorgplan opgesteld, waarin ook de behandeldoelen worden opgenomen. Het behandeltraject kan bestaan uit het afnemen van onderzoek en/of begeleiding.

Hoe gaat het proces van aanmelding?

Bij OZC Cascade in Zwolle hebben we een breed aanbod en zijn er vele mogelijkheden op het gebied van kinderpsychologie. Heb je vragen en staat jouw antwoord er niet tussen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op en te bespreken hoe we jouw kind kunnen ondersteunen. 

Vergoeding kinderpsychologie Zwolle

Mijn kind gaat gebruik maken van kindertherapie en jeugdtherapie, maar is er recht op een vergoeding? Het hangt  van de gemeente af of je aanspraak kunt maken op vergoeding via de jeugdzorg. Deze afspraken verschillen per gemeenten/regio:

Wil je meer weten over de vergoeding van kinderpsychologie en jeugdpsychologie? Neem dan contact met ons op. Of meld je aan via het aanmeldformulier op onze website.
Behandel locatie Zwolle

Behandellocatie Kinderpsychologie Zwolle

Op zoek naar een gespecialiseerde praktijk Kinderpsychologie in Zwolle?

OZC Cascade heeft 3 behandellocaties. Kom je uit Zwolle en omstreken? Dan kan je terecht op onze behandellocatie in Zwolle. Je kunt ons vinden aan de Dr. van Lookeren Campangeweg 9.

Wil je langskomen op onze behandellocatie in Zwolle? Dan ben je van harte welkom! Om ervoor te zorgen dat we tijd en aandacht hebben om je te ontvangen en vragen te beantwoorden, vragen we je vriendelijk om eerst een afspraak te maken. Het kan voorkomen dat we niet aanwezig zijn, omdat we bijvoorbeeld op bezoek zijn bij een school.  

Je kunt telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen om een afspraak te nemen. 

Zorgthema's voor kinderen en jeugd in Kampen

OZC Cascade biedt naast jeugd- en kinderpsychologie in Kampen hulp bij en aan:

Veelgestelde vragen Jeugd- en Kinderpsychologie in Zwolle

OZC Cascade streeft ernaar om te werken met een korte wachtlijst. Momenteel is de wachttijd tot het intakegesprek ongeveer 2 tot 3 maanden.

Psychologische zorg voor kind en jeugd wordt tot 18 jaar vergoed vanuit de Jeugdwet. Om hiervan gebruik te kunnen maken is er een verwijzing nodig, zodat er een indicatie bij de gemeente aangevraagd kan worden. Een verwijzing kan via CJG (Centrum Jeugd en Gezin) of via de huisarts.

Om in aanmerking te komen voor vergoede zorg vanuit de jeugdzorg behandelen wij kinderen van 6 t/m 17 jaar. 

Al onze psychologen of orthopedagogen zijn geregistreerd in het BIG-register of het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). Dit betekent dat zij bekwaam zijn om in de Jeugdzorg te werken. Daarnaast zijn wij aangesloten bij het NVO. Onze orthopedagogen en psychologen volgen regelmatig scholing om kennis te vergroten en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. 

Onze blogs

Keurmerken & aangesloten partners

Zij gingen je voor

Ze zijn erg vriendelijk bij OZC Cascade. Mijn zoon voelde zich erg op zijn gemak.
Moeder van Rick
Kindertherapie
Prettige samenwerking met Cascade voor ouders en scholen. Snelle inzet van hulp en doorverwijzing, met altijd korte lijnen in de communicatie.
Marjan van den Beld
Intern begeleider, Engelenberg school
Netjes en snel geholpen door OZC Cascade.
Moeder (anoniem)
Jeugdtherapie

Heeft jouw kind hulp en ondersteuning nodig in de regio Kampen?

Wij helpen je graag, zodat jij een keuze kan maken wat het best bij jou en je kind past!