Maak jij je zorgen over de ontwikkeling van jouw kind?

Wij zijn gespecialiseerd in kinderpsychologie en jeugdpsychologie en geven ook ouders begeleiding rondom de problematiek van hun kind

Een meisje met ophalende schouders en vragend gezicht

Kinderpsychologie en jeugdpsychologie, wanneer neem je de stap?

Je kind zit niet lekker in zijn vel en als ouder wil je dan graag helpen, maar dat lukt niet altijd. Wanneer schakel je hulp in en kies je voor kinderpsychologie of jeugdpsychologie? Dat doe je wanneer één of meerdere punten herkenbaar zijn…

Herkenbaar? Je kind loopt tegen dingen aan, zit niet lekker in zijn vel, heeft moeite in bepaalde situatie, maar we kunnen het niet altijd benoemen wat het is. Op school is er niet altijd tijd en ruimte om verder te onderzoeken wat er aan de hand is. In sommige gevallen moet je te lang op hulp wachten. 

Is voor jullie duidelijk dat de problemen dieper liggen, maar ben je hiervoor op zoek naar hulp en ondersteuning? Dan is kinder- en jeugdtherapie bij OZC Cascade de oplossing. De psychologen en orthopedagogen van Onderwijs Zorg Centrum Cascade kunnen je verder helpen door het afnemen van onderzoek of de verschillende behandelmogelijkheden. Dit kan vanuit onze behandellocaties in Emmeloord, Kampen en Zwolle

Een jongen in zittende houding tijdens een gesprek

Alle zorg onder één dak

Soms is er niet één hulpvraag, maar speelt er meer. Bij OZC Cascade bieden we alle zorg onder één dak. Zo zijn wij er onder andere voor kinderen met:

Staat jouw hulpvraag er niet tussen? Twijfel dan niet of je bij ons terecht kunt. Neem gerust contact op, leg de situatie uit en wij geven je advies.

Waarom kiezen voor OZC Cascade?

Persoonlijke begeleiding

Bij ons kan je o.a. terecht voor onderzoek en begeleiding rondom ADHD, ADD, autisme, emotionele en/of gedragsproblemen.

Kampen, Zwolle en Steenwijkerland

Vergoeding vanuit de Jeugdzorg mogelijk voor Regio IJsselland.

Korte wachtlijst

Wij schakelen snel en streven ernaar om te werken met een korte wachtlijst.

Wij komen naar de scholen toe

Je kind blijft in de vertrouwde omgeving. Dit voorkomt lange reistijden onder schooltijd.

Wat kunnen we voor jou en jouw kind betekenen?

Wij bieden therapie aan voor kinderen in de leeftijd van 6 t/m 17 jaar en hun ouders.  

Wat kunnen we voor jou betekenen? 

Bij ons kan je terecht voor verschillende onderzoeken, zoals ADHD, autisme (ASS) en pedagogisch didactisch onderzoek. Wil je meer weten over ons aanbod onderzoeken? Klik hier voor ons aanbod onderzoeken.

Een kind dat niet lekker in zijn vel zit uit dit meestal niet in taal, maar door gedrag. Als ouder merk je dat je kind ineens anders reageert of gedraagt en dat het niet goed gaat met je kind. Je maakt je zorgen over hoe het nu verder moet. 

Je wilt je kind graag helpen, maar soms weet je niet goed hoe. Het is vervelend voor het kind zelf, maar het heeft ook invloed op de omgeving. Het gedrag van je kind kan invloed hebben op de rest van het gezin of op school.

Samenwerken met ouders tijdens de behandeling is erg belangrijk. Ouderbegeleiding heeft vaak een positief effect op de behandeling. De ouderbegeleiding bestaat onder andere uit het ontvangen van de juiste informatie en uitleg over een eventuele diagnose.

Hoe meer inzicht ouders krijgen hoe beter zij in staat zijn om de opvoeding af te stemmen op hun kind. Ook geven wij handvaten,  zodat je thuis en in andere situaties weet hoe je kan reageren op je kind. Ook is er ruimte voor al je vragen. 

Iedere ouder wil tenslotte het beste voor zijn of haar kind!

De meeste tijd van de week brengt je kind door op school. Het kan zijn dat de problemen waar je kind tegenaan loopt niet alleen thuis spelen, maar ook op school spelen. De expertise van OZC Cascade ligt zowel in het onderwijs als in de jeugdzorg. Daarom kunnen wij ook passend leer gerelateerd advies/begeleiding geven voor op school. Bijvoorbeeld wanneer je kind vastloopt op school door ADHD of autisme.

Onze werkwijze voor Kindertherapie en Jeugdtherapie

Ben jij op zoek naar kindertherapie of jeugdpsychologie? Wij bieden verschillende soorten onderzoeken en behandelingen voor kinderen. We werken altijd vanuit de hulpvraag van de ouders en/of kind. De thuis- en schoolomgeving worden bij het behandeltraject betrokken. Kindertherapie of jeugdtherapie wordt op maat aangeboden. Op het moment dat de hulpvraag duidelijk is, gaan we op zoek naar een passende behandelmethode in de vorm van een onderzoek en/of behandelingen. De behandeldoelen worden vastgesteld in een zorgplan, deze wordt besproken en geëvalueerd.  

Over het algemeen ziet het aanmeldproces er zo uit: 

 • Aanmelden via Jeugdconsulent (CJG), de huisarts of zelf via een particulier traject. 
 • Het invullen van de inschrijfformulieren door ouders en de school, deze zijn te vinden op de website
 • Er vindt een intakegesprek plaats.
 • Afhankelijk van de hulpvraag start diagnostiek of behandeling.

Wil je meer weten over de onderzoeken voor kindertherapie op maat? De verschillende soorten adviezen die wij kunnen geven. Of heb je nu al specifieke vragen, bel ons gerust.

Vergoeding vanuit de Jeugdzorg

Mijn kind gaat gebruik maken van kindertherapie en jeugdtherapie, maar is er recht op een vergoeding? Dit hangt af van de gemeente waar je woont. De afspraken verschillen per gemeenten/regio:

 • Woonachtig in regio IJsselland (Kampen, Zwolle, Steenwijkerland)
  Jeugdzorg wordt na verwijzing van huisarts/jeugdarts/sociaal wijkteam of CJG vergoed.
 • Ben je woonachtig in een andere gemeente?
  Dan is het soms mogelijk om deze zorg vergoed te krijgen via bijvoorbeeld een PGB. Wij hebben momenteel nog geen contract afgesloten met de gemeente NOP, Urk en Friesland. Mogelijk volgt dit nog in de toekomst. 
 • Particulier
  Je kunt ook particulier onze hulp inroepen. Er is dan geen verwijzing nodig. Je betaalt de hulp zelf. Het voordeel hiervan is dat de hulp direct inzetbaar is. Wij streven ernaar om geen (tot een korte) wachtlijst te hebben.

Wil je meer weten over de vergoeding van kinderpsychologie en jeugdpsychologie? Neem dan contact met ons op. Of meld je aan via het aanmeldformulier op onze website.

Zorgthema's voor kinderen en jeugd

OZC Cascade biedt naast kinderpsychologie en jeugdpsychologie hulp bij en aan:

een juigend meisje

Veelgestelde vragen Kinderpsychologie en Jeugdpsychologie

Psychologische zorg voor kind en jeugd wordt tot 18 jaar vergoed vanuit de Jeugdwet. Om hiervan gebruik te kunnen maken is er een verwijzing nodig, zodat er een indicatie bij de gemeente aangevraagd kan worden. Een verwijzing kan via CJG (Centrum Jeugd en Gezin) of via de huisarts.

Na de aanmelding en het screenen van het dossier streven wij ernaar om de intake binnen 4 weken plaats te laten vinden. 

Om in aanmerking te komen voor vergoede zorg vanuit de jeugdzorg behandelen wij kinderen van 6 t/m 17 jaar. 

Al onze psychologen of orthopedagogen zijn geregistreerd in het BIG-register of het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). Dit betekent dat zij bekwaam zijn om in de Jeugdzorg te werken. Daarnaast zijn wij aangesloten bij het NVO. Onze orthopedagogen en psychologen volgen regelmatig scholing om kennis te vergroten en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. 

Onze blogs

Keurmerken & aangesloten partners

Zij gingen je voor

Ze zijn erg vriendelijk bij OZC Cascade. Mijn zoon voelde zich erg op zijn gemak.
Moeder van Rick
Kindertherapie
Prettige samenwerking met Cascade voor ouders en scholen. Snelle inzet van hulp en doorverwijzing, met altijd korte lijnen in de communicatie.
Marjan van den Beld
Intern begeleider, Engelenberg school
Netjes en snel geholpen door OZC Cascade.
Moeder (anoniem)
Jeugdtherapie

Heeft jouw kind hulp en ondersteuning nodig?

Maak gebruik van onze kennis en ervaring.

Waar zijn wij actief

Met onze hoofdlocatie in Emmeloord en behandellocaties in Kampen en Zwolle kunnen we uit verschillende streken kinderen, jongeren en volwassenen hulp bieden. Bij ons kan je o.a. terecht voor dyslexiezorg, kinder- en jeugdpsychologie, dyscalculie en andere leer gerelateerde hulpvragen. 

Wij werken in de gemeenten NOP, Urk, Friesland en IJsselland
(waaronder Steenwijkerland, Zwolle en Kampen).

Wil je graag weten of wij iets voor jou kunnen betekenen, bel ons gerust. Afstand hoeft geen belemmerende factor te zijn.