Heeft je kind moeite om de aandacht erbij te houden?

Lees dé 5 tips voor kinderen met ADHD in de klas

ADD en ADHD hebben vaak invloed op het vermogen om zich te kunnen concentreren op school vaak ondersteuning nodig. Ook het leren en het maken van huiswerk vraagt vaak extra begeleiding. Kinderen met AD(H)D kunnen moeite hebben om goed te functioneren op school. Als ouder van een kind met ADD of ADHD kan het frustrerend zijn om te zien hoe je kind worstelt in de klas. Gelukkig zijn er manieren om hen te helpen zich te kunnen concentreren en succesvol te zijn op school. Lees als ouder dé 5 tips ADHD in de klas.

Tip 1: Samenwerken met de leerkracht

Eén van de belangrijkste tips om kinderen met ADHD in de klas te ondersteunen, is door te werken aan hun concentratievermogen. Dit kan betekenen dat je met de leerkracht samenwerkt om te zorgen voor een rustige en georganiseerde werkruimte voor je kind. 
Samen met de leerkracht kan een plan op maat gemaakt worden. Zo kan het schoolwerk van je kind aangepast worden aan zijn of haar behoefte en kan er ondersteuning geboden worden bij moeilijke taken. 

Tip 2: Creëer een gestructureerde omgeving

Kinderen met ADD of ADHD in de klas hebben vaak moeite met aandacht en concentratie. Het creëren van een gestructureerde omgeving kan hen helpen om zich te kunnen concentreren en hun taken te voltooien. Daarbij is het belangrijk om zoveel mogelijk te richten op één taak tegelijk. Maak een dagelijks schema en help je kind om zich eraan te houden. Vermijd zoveel mogelijk afleidingen tijdens het huiswerk maken of studeren, zoals televisie of telefoons. 

Tip 3: Ondersteuning bij het plannen en organiseren 

Kinderen met ADD of ADHD in de klas kunnen vaak overweldigd raken door de stress van schoolwerk en de eisen van de klas. Als ouder is het belangrijk om te werken aan het verminderen van eventuele stress en angst bij je kind. Eén van de manieren om stress te verminderen is door je kind te helpen bij het plannen en organiseren van hun taken. Door hen te leren hoe ze hun agenda kunnen bijhouden en hun taken kunnen prioriteren, kan je helpen stress en overweldiging te verminderen.

Tip 4: Momenten van pauze en ontspanning

Het is belangrijk om pauzes en ontspanning aan te moedigen en daarbij te leren hoe ze hun energie kunnen vernieuwen en gefocust te kunnen blijven. Zorg ervoor dat je kind voldoende tijd heeft om te rusten en te ontspannen. En moedig hen aan om te genieten van activiteiten die hen helpen zich te ontspannen en te kalmeren. Dit zorgt ervoor dat zij tijdens concentratiemomenten ADHD in de klas beter kunnen sturen.

Tip 5: Zorg voor beweging

Kinderen met ADHD in de klas hebben veel behoefte aan beweging thuis maar ook op school. Informeer naar de mogelijkheden bij de leerkracht over het bewegen tussen de lessen door. Beweging kan in verschillende vormen plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan het uitdelen van de schriften of boeken in de klas, tussen de les door een rondje rennen om de school of iets ophalen bij een andere klas.

Korte momenten van beweging kunnen ook al bijdragen. Buiten schooltijd is het belangrijk om te bewegen. Laat je kind lopend, op de fiets of op de step naar school toe gaan. Daarnaast is het belangrijk om veel buiten te spelen en lekker te bewegen, zodat je kind zijn/haar energie kwijt kan. Ga samen met je kind op zoek naar een leuke sport of activiteit. 

Tot slot, bied je kind liefde en ondersteuning. Kinderen met ADHD of ADD kunnen soms worstelen met hun emoties en zich anders voelen dan hun leeftijdsgenoten. Het is belangrijk om open te zijn over hun gevoelens en hen te laten weten dat je er altijd voor hen bent.

Leestip: heeft je kind last van wiebelen en friemelen? Klik dan hier om verder te lezen.


Bekijk een ander blogitem