Dyslexiebehandelingen scholieren en studenten

Soms wordt dyslexie pas gesignaleerd op het Voortgezet Onderwijs. Dit kan komen doordat de basisschool het niet heeft (h)erkend of dat een kind een hoge intelligentie heeft waardoor het de problemen die te maken hebben met dyslexie heeft kunnen compenseren. Op het Voortgezet Onderwijs vallen ze dan toch door de mand. Voor scholieren en studenten met dyslexie biedt OZC Cascade gepaste ondersteuning.

Hoe herken je dyslexie bij scholieren

Bij het vak Nederlands zijn er naast spellingfouten(die ze er door spellingcontrole wel uit kunnen halen) ook veel opbouw en fouten in de structuur van de tekst.

Het leren van talen zoals: Engels, Duits en Frans kan veel problemen geven. Het stampen van woordjes en grammaticaregels is voor dyslectische kinderen vaak een ramp mede door een vaak zwak geheugen.

Bij wiskunde kunnen (net zoals bij letters) ook omkeringen van getallen voorkomen. Bij het realistisch rekenen staat er vaak veel tekst waar een dyslectische leerling vaak moeite mee heeft. Moeite om de vraag uit de tekst te halen.

Het onnauwkeurig lezen van een sommen, tabellen en grafieken. Ook het automatiseringsprobleem van leerlingen met dyslexie kunnen een wankele rekenbasis veroorzaken.

Wist u dat een combinatie van dyslexie en dyscalculie ook vaak samen gaan?

Voor de overige vakken moeten ze vaak grote hoeveelheden tekst lezen en leren. Het technische lezen kost vaak nog zoveel tijd dat het opnemen van de inhoud vaak een groot probleem is.

Voor deze leerlingen is het belangrijk dat ze studiestrategieën krijgen uitgelegd.

Wilt u uzelf of uw kind aanmelden?

Ons advies voor scholieren en studenten met dyslexie

Wij adviseren voor scholieren en studenten onze cursus Snel leren = leuk leren. Naast het leren van Snel lezen (het leestempo gaat 3-5 keer omhoog) leert men ook plannen, organiseren en geheugentechnieken. Deze cursus kan zoveel individueel als in groepsverband gevolgd worden.

Voor scholieren en studenten die graag hulp willen hebben bij een specifiek vak adviseren wij onze bijlessen.  Het is ook mogelijk dat wij advies geven en leren omgaan met compenserende software zoals bijv. Kurzweil en L2s.

Wilt u uzelf of uw kind aanmelden?

OZC Cascade heeft contracten afgesloten met verschillende gemeenten zoals: Noordoostpolder, Urk, De Fryske Marren, Weststellingwerf, IJsselland: waaronder o.a. Steenwijkerland en Kampen.

Indien u onder deze regio’s valt, kunnen wij aan u vergoede zorg leveren.
Alleen het onderzoek en de behandelingen, die onder ernstig enkelvoudig dyslexie vallen worden vergoed.