Heb jij last van Dyscalculie?

Onderwijs Zorg Centrum Cascade reikt jouw de juiste rekenstappen aan

meisje denken som paars

Dyscalculie bij kinderen en jongeren

Je bent een rekenwonder of je bent het niet, maar wanneer spreek je over dyscalculie? We noemen een aantal voorbeelden:

Heeft jouw kind problemen met het vlot uitrekenen van sommen of het automatiseren van de tafels? Ziet jouw kind de rekenlessen op school niet meer zitten? 

Onderwijs Zorg Centrum Cascade is specialist in het onderzoeken en behandelen van dyscalculie bij kinderen en jongeren. Onze medewerkers hebben hier een speciale vervolgopleiding voor gedaan.

Waarom OZC Cascade

Dyscalculieonderzoek en behandelingen

Wij nemen een dyscalculieonderzoek af en stellen een zorgplan op, zodat we weten hoe we je kunnen helpen.

Wij komen naar de scholen toe

Je kind blijft in de vertrouwde omgeving. Dit voorkomt lange reistijden onder schooltijd.

Persoonlijke begeleiding

Begeleiding door één van onze orthopedagogen of psychologen

Tevredenheidscijfer 9+

Onze diensten worden als zeer positief ervaren door cliënten, ouders en scholen. Wij hebben korte lijntjes met de scholen. 

Wat is dyscalculie?

Dit is een rekenstoornis, waarbij je moeite hebt met het aanleren en het vlot en nauwkeurig ophalen en toepassen van reken- en wiskundekennis.

Dyscalculie kenmerkt zich door hardnekkige problemen met het vlot en accuraat oproepen van rekenfeiten en/ of het leren toepassen van rekenprocedures. Bijvoorbeeld het leren van tafels of vlot sommen maken t/m 20. Het oproepen van reken-wiskunde informatie uit het lange termijn geheugen is dan lastig.

Problemen met rekenen hebben een grote impact op het dagelijks functioneren. Veel problemen lijken het gevolg van gebrek aan inzicht, maar zijn dat niet. Ongeveer 10 % van alle kinderen kampt met ernstige rekenwiskunde-problemen. Bij ongeveer 2% van alle kinderen kan deze problematiek benoemd worden als dyscalculie.

OZC Cascade kan je helpen

Bij een vermoeden van dyscalculie kan er (in samenwerking met school ) een dyscalculieonderzoek aangevraagd worden. Bij OZC Cascade nemen wij dergelijke onderzoeken af en is het eventueel mogelijk om een dyscalculieverklaring te ontvangen. 

Geen dyscalculie, maar wel moeite met wiskunde. Wij bieden bijles wiskunde aan jongeren op het VO/MBO/HBO

Bekijk hier de video over dyscalculie (bron: Jeugdjournaal)

Ons aanbod

Onderwijs Zorg Centrum Cascade is gespecialiseerd in diagnostiek en behandelen van
dyscalculie. 

Wil je weten of jij inderdaad dyscalculie hebt? Of herken je de kenmerken deel? Wil je meer duidelijkheid? Wij kunnen je helpen om die te krijgen.

Herken jij de kenmerken van dyscalculie? Lees ook eens over dyslexie. Bij ons kan je terecht voor dyscalculie en dyslexie onderzoek en behandelingen.

linda met leerling tellen

Het verschil tussen dyslexie en dyscalculie

Dyscalculie is veel minder bekend dan dyslexie, maar wat is het verschil tussen dyslexie en dyscalculie?

Het verschil heeft te maken met cijfers en letters. Het is allebei een automatiseringsprobleem. Met dyslexie heb je veel moeite met lezen en schrijven, zoals met zelf schrijven, spellen en lezen. Dit heeft niet altijd te maken met de intelligentie van iemand. Heb je meer moeite dan gemiddeld met het lezen van cijfers en getallen, dan kan er mogelijk sprake zijn van dyscalculie. Het komt dan ook wel eens voor dat dyslexie en dyscalculie samengaan.

Goed om te weten, wij streven ernaar geen wachtlijsten te hebben, dus we kunnen snel aan de slag.

Heb ik dyscalculie?

Dyscalculie, heb ik het?

Hoe kan ik het herkennen en wat zijn de symptomen? Vanaf welke leeftijd kan ik het laten onderzoeken? Hoe is het te behandelen? Allemaal vragen die in je op kunnen komen als je het vermoeden hebt van dyscalculie. Of misschien heb je als ouder wel het idee dat je kind kampt met dyscalculie en zou je graag willen weten hoe je kind geholpen kan worden.

Ervaar jij zelf of je kind klachten en wil jij alles weten over dyscalculie? In onze blog ‘Wat is dyscalculie?’ lees je er alles over.

Fiches op whiteboard

Tarieven dyscalculie onderzoek en behandeling

Als ouder wil je jouw kind graag helpen. Handvatten geven, zodat sommige dingen net wat makkelijker gaan. Wil je graag begeleiding of ondersteuning inzetten bij dyscalculie voor jouw kind? En zou je meer willen weten over de kosten? Neem gerust contact contact met ons op door te bellen, mailen of vul ons contactformulier in.

Onze blogs

Keurmerken & aangesloten partners

Zij gingen je voor

We zijn zeer tevreden over het verloop van de dyslexietest. Voor het maken van een afspraak wordt echt meegedacht om alles soepel te laten verlopen. De onderzoeker is rustig en stelde onze dochter op haar gemak. Tijdens de nabespreking is alles in duidelijke en begrijpelijke taal uitgelegd.
Moeder van Lien
Remedial teaching
Onze dochter was elke keer zo enthousiast over de opdrachtjes (“kaartjes”) die gedaan moesten worden dat het ook voor ons als ouders absoluut geen opgave was om te gaan oefenen. Waar we voorheen enigszins druk moesten uitoefenen om huiswerk te maken, vroeg ze nu of we alweer rekentraining gingen doen. In december hebben we een evaluatie gedaan en daar kwam uit dat onze dochter ruim een jaar had ingelopen met haar automatiseren (in 4 maanden tijd). Nu in januari is onze dochter toch nog weer gegroeid in haar kunnen. Maar de grootste verdienste is dat zij weer een vrolijke meid is met veel meer zelfvertrouwen. Ze maakt haar rekenwerk weer met plezier!
Ester (moeder)
Anoniem
In december hebben we een evaluatie gedaan en daar kwam uit dat onze dochter ruim een jaar had ingelopen met haar automatiseren (in 4 maanden tijd). Nu in januari is onze dochter toch nog weer goed gegroeid in haar kunnen. De grootste verdienste is dat zij weer een vrolijke meid is met veel meer zelfvertrouwen. Ze maakt haar rekenwerk weer met plezier!
Esther (moeder)
Dyscalculiebehandelingen
Hulp nodig bij dyscalculie?

OZC helpt kinderen, jongeren en volwassenen om weer fluitend naar school of je werk te gaan!