Tips pubers en huiswerk

Tips voor het maken van huiswerk

Huiswerk maken de verantwoordelijkheid van de leraar en de school? Een leerling brengt gemiddeld 24 uur per week door op school. Dat betekent dat een groot deel van het leren toch echt thuis moet plaatsvinden.

Hoe pak je het als ouder aan

Als ouder krijg je hoe dan ook te maken met het huiswerk van je kind. Op welke manieren kan je je kind helpen met het huiswerk? Het ene kind is echter het andere kind niet. Probeer door te communiceren met je puber te kijken wat bij hem of haar past.

Sommige kinderen hoef je nooit aan te spreken op het maken van huiswerk. Maar in veel gevallen wil je kind geen huiswerk maken, kan hij niet goed plannen en als hij/zij dit wel kan houdt het zich er waarschijnlijk niet aan, dit gedrag hoort echt bij Pubers. Dit gedrag brengt ouders vaak tot wanhoop.

Hoe kan dit toch? Pubers zitten in een rijpingsproces van de hersenen. Dit proces loopt door tot ongeveer het 25ste levensjaar. En dit proces is nu net het probleem. De verschillende hersengebieden ontwikkelen zich namelijk niet in hetzelfde tempo.

Het gedeelte van de hersenen waarin het beloningssysteem zit is in deze periode extra gevoelig. Daarom nemen pubers vaak meer risico’s dan volwassenen. Huiswerk maken geeft nu niet de prikkel waar het ‘beloningscentrum’ op zit te wachten. Pubers willen een plezierig resultaat en snel. Daarnaast werkt het gedeelte in de hersenen dat ons waarschuwt voor negatieve consequenties van gekozen gedrag ook nog niet optimaal.

Planning maken

Het niet maken van een planning of het zich niet houden aan een planning. Daar denkt een puber niet graag over na of kan er nog niet over nadenken.
Het kan wel zijn dat iedereen je vertelt dat het maken van een planning op langere termijn een positief gevolg heeft, maar het geeft voor een puber onvoldoende uitdaging en hij/zij is niet gemotiveerd om dit dan toch maar te doen.

Als dit dan toch niet lukt? Vreemde ogen dwingen. Veel pubers zitten niet te wachten op bemoeienis van hun ouders. Veel kinderen zijn beter af om huiswerk te maken of bijles te krijgen onder professionele begeleiding. Denk dan eens aan OZC Cascade in Emmeloord.

Interessante blogs

Bekijk een ander blogitem