Dyslexieonderzoek

Bij een vermoeden van ernstige en enkelvoudige dyslexie kunt u in overleg met de school een Dyslexieonderzoek aanvragen.

Het Dyslexieonderzoek wordt afgenomen door één van onze orthopedagogen en vindt plaats op onze praktijk OZC Cascade in Emmeloord of op één van onze andere locaties. Dyslexieonderzoek en behandelingen kunnen via de vergoede jeugdzorg/gemeente plaats vinden of particulier. Indien er sprake is van ernstige dyslexie, dan kan de leerling in aanmerking komen voor vergoede dyslexiebehandelingen.

dyslexie-kind-resized

Mocht het vermoeden bestaan dat uw kind dyslectisch is (maar er zijn niet voldoende E-score behaald op de DMT of bij spelling) dan kan afname van een Dyslexiescreeningstest (DST) bij OZC Cascade in Emmeloord hier meer zicht op geven.

Door dit kort durende onderzoek kan worden bepaald hoe groot het risico is dat uw kind dyslectisch is. Het is verstandig om alleen een gespecialiseerd onderzoek voor een dyslexieverklaring uit te laten voeren als er voldoende aanwijzingen zijn.

Wilt u uzelf of uw kind aanmelden?

Dyslexiebehandelingen:

  • er wordt een beginsituatie vastgesteld door het afnemen van toetsen of er wordt uitgegaan van de gegevens van het dyslexieonderzoek.
  • er wordt een behandelplan opgesteld voor een bepaalde periode(dit kan per gemeente verschillen)
  • de leerling komt iedere week 45 minuten naar de praktijk of wij komen naar de school en krijgt individuele ondersteuning.
  • de leerling krijgt huiswerkopdrachten mee en oefent iedere dag thuis.
  • de huiswerkopdrachten bestaan uit leesteksten, flitswoorden en spellingsopdrachten.
  • na iedere periode word er weer getoetst en is er overleg met ouder(s) en kind over de voortgang
  • er is overleg met de school van de leerling.

Wanneer komt uw kind in aanmerking voor vergoede diagnostiek en behandelingen?

OZC Cascade heeft contracten afgesloten met de volgende gemeentes: Noordoostpolder en Urk. Regio IJsselland: waaronder Steenwijkerland, Zwolle en Kampen, Friesland waaronder de Fryske Marren en Weststellingwerf.

Indien u onder deze regio’s valt, kunnen wij aan u vergoede zorg leveren.
Alleen het onderzoek en de behandelingen, die onder EED (ernstig enkelvoudig dyslexie) vallen worden vanuit de jeugdzorg vergoed.