Kind motiveren tot lezen. Leestips voor de zomer!

Samen met je kind heb jij het dit schooljaar heel veel extra geoefend om beter te leren lezen. Met veel pijn en moeite heb je een volgend leesniveau gehaald maar dan…. is het vakantie!
Moe van al het oefenen wil je kind even niet lezen, zonder school lukt het je even niet om je kind te motiveren tot lezen.

Is dat erg als een kind even niet leest? Helaas wel, de zomervakantie is te lang voor een zwakke lezer om niet te lezen. Leerkrachten spreken van zomerdip of leesdip. Een kind kan wel één of twee AVI niveaus terugzakken in de zomervakantie.

Na de zomer moet er weer extra hard geoefend worden om de achterstand weer in te halen. Tegen de zomerdip bestaat maar één goede remedie: Lezen! Maarja….dat was net wat jouw kind niet van plan was om te doen deze zomer.. en eerlijk gezegd, ben je zelf die eindeloze discussie en strijd ook even zat.

Maak het oefenen daarom leuk… we zetten onze beste leestips voor je op een rij om je kind te motiveren tot lezen.

Beste leestips

1# Voorlezen

Het luisteren naar boeken die bij de leeftijd van je kind passen is een enorm effectieve manier om met lezen bezig te zijn. Kinderen horen “boekentaal” trainen hun begrijpend luisteren en daarmee ook begrijpend lezen, kinderen leren nieuwe woorden. Goede luisterboeken zijn net zo goed als voorlezen… als mp3 op je ipod, of cd in de auto radio. Luistercd’s zijn nu in veel winkels te koop, de bieb heeft de gratis app ‘luisterbieb’ waar je heel veel leuke boeken kunt downloaden op tablet, telefoon of ipod.

2# Samenleesboeken

Vraag in de bieb of boekwinkel eens naar een samenleesboek, boeken met tekstjes op twee niveaus, ouder en kind lezen om de beurt. Lekker samen genieten van een boek.

3# Vakantiekoffer

Bibliotheken hebben vaak een vakantiekoffer, als je lid bent mag je deze gratis mee, allerlei leuke vakantieboeken als verrassingspakket.

4# Onderweg

In de auto kan je vaak leuke letterspelletjes doen;

Woordenslang, steeds bedenk je een woord wat begint met de laatste letter van de vorige speler.. konijn, nijlpaard, duif, f….

Maak woorden van nummerborden die je onderweg tegenkomt. br-vl-99 wordt bromvlieg

Maak een wedstrijdje van wie het meeste de M ziet.

5# Leesbingo

Op internet zijn leesbingo vellen te vinden. Ik lees 10 minuten onder een boom, 10 minuten in bad, 10 minuten op de wc: spreek met je kind een leuke beloning af als het bingo heeft.

6# Kwartet

Ook bij kwartetspellen moet vaak gelezen worden!

7# Herinneringen pot

Maak een herinnering-pot.. leuke dingen die je kind wil onthouden van de vakantie schrijft hij op een briefje en doet hij in de pot, haalde briefjes er regelmatig uit, lees ze samen, maak er bijvoorbeeld een top-10 lijst van.. praat weer over die dag.

8# Vakantie plakboek

Of houdt samen een vakantie plakboek bij, tekeningen plaatjes, toegangskaartjes alles kan er ingeplakt worden, samen met je kind schrijf je er van alles bij, lees dit samen weer terug.

9# Recepten maken

Maak een lekker recept, lees samen met je kind de recepten en ga samen kokkerellen. Het boodschappenlijstje laat je door je kind schrijven, let dan een keer niet op de spelfouten, het is tenslotte vakantie.

10# Oefenboekjes

Koop letter-, woord-, schrijfoefenboekjes in de boekhandel.

11# Geef zelf het goede voorbeeld!

En misschien wel één van onze beste tips.. geef het goede voorbeeld. Lees zelf ook, laat zien dat je ervan geniet, vertel over je boek, praat met je kind over de boeken die hij leest.

Wij wensen jullie veel leesplezier deze zomer!

Interessante blogs

Bekijk een ander blogitem